Мапа порталу

Черговий крок до відновлення системи водопостачання в Миколаєві

Сьогодні, 24 квітня, під час засідання виконкому розглядалось питання Про затвердження висновку стосовно доцільності залучення кредиту для МКП «Миколаївводоканал» від Європейського банку реконструкції та розвитку під місцеву гарантію Миколаївської міської ради для реалізації проєкту екстреної підтримки водопостачання в місті.

Як повідомив директор із стратегічного планування «Миколаївводоканалу» Віктор Пісоцький, цей проєкт є дуже важливим, оскільки спрямований безпосередньо на відновлення постраждалої системи водопостачання міста.

Проєкт містить три компоненти. По-перше, це відновлення розподільчої мережі міста, яка постраждала внаслідок використання солоної води. Другий компонент — це водозабір на річці Дніпро. Пропонується побудувати знищений комплекс мікрофільтрації та сіток, а також провести реконструкцію насосної станції першого підйому. Це дасть можливість забезпечити надійність системи, подальшої її експлуатації та знизить використання електроенергії на цій системі, що веде до здешевлення витрат.

«Якщо не буде фізичного доступу до водозабору на Дніпрі, Європейський банк погодився направити ці кошти на відновлення або будівництво нової інфраструктури водопостачання в місті Миколаєві. Тобто ми розглядаємо різні варіанти, адже не знаємо, що буде завтра. Тож заздалегідь домовились з нашими партнерами, що вони дозволять використати грантові кошти, які ми передбачали використати на водозабір, на будівництво, наприклад, нових очисних споруд», - повідомив Пісоцький.

Проєкт буде фінансуватися з кількох джерел. Перше — це кредит банку реконструкції та розвитку в розмірі 10 млн євро. Кредит надається на 13 років, загальна його вартість для міста становитиме 5,6 млн євро.

«Оскільки ми отримуємо додатково ще два гранти від фонду східноєвропейського співробітництва в розмірі 5 млн євро та від Уряду Данії через спецфонд кризового реагування ЄБРР в розмірі 9,8 млн євро, фактично ми компенсуємо витрати на цю позику за рахунок лише одного гранту», - пояснив представник «водоканалу».

Віктор Пісоцький підкреслив, що цей проєкт дуже важливий для міста не тільки в плані відновлення інфраструктури. Він також показує довіру західних партнерів до Миколаєва та їх готовність вкладати кошти в нашу інфраструктуру.

Члени виконкому одноголосно підтримали це питання.


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: